Blog 1 Chakra’s – De 7 hoofdchakra’s

De letterlijke vertaling van het woord ‘chakra’ uit het Sanskriet is wiel of cirkel.

Een mogelijke omschrijving is dat het vortexen zijn (spiraalvormige bewegingen) van energie, verticaal langs de wervelkolom die in verbinding staan met de spinale plexussen (spinaal = ruggenmerg; plexus = kluwen van zenuwen en zenuwknopen) in het fysieke lichaam. Elk gebalanceerd chakra lijkt op een lichtschijf dat in wijzerszin draait op een specifieke snelheid.

Eenvoudiger gezegd kan men chakra’s zien als ‘energiefabriekjes’ waar de geproduceerde energie door ‘kanalen’ of meridianen (en nadi’s = onzichtbare energiebanen in het lichaam) door het lichaam stroomt.

Bij een goed gebalanceerd chakrasysteem kan de levensenergie vrij stromen door de 7 energiecentra (of hoofdchakra’s). Een vrije energiestroom zorgt voor harmonie in het leven en uit zich in een psychisch en mentaal goede gezondheid en evenwicht in het leven.

Vaak is het zo dat één of meerdere chakra’s in disbalans raken. Een blokkade in energiestroom kan tot gevolg hebben dat het chakra over-of onderactief tot gesloten kan zijn. De aanleiding van disbalans of blokkade kan vele oorzaken hebben, gaande van (geboorte)trauma, onaangename belevingen, angsten enzo…

Wanneer men het lichaam voorstelt als een wagen. Dan kan men de chakra’s zien als de banden (wielen) van de wagen. Zijn er één of meerdere banden plat, dan zal de wagen niet ver rijden. Zit er te veel druk op de banden, bestaat de kans op een klapband. Doch wanneer de banden de juiste druk hebben, kan de wagen veilig rijden. Wanneer de banden van de wagen over een scherp voorwerp, zoals een nagel of een glasscherf rollen, kan de band opnieuw platlopen.

Sommige strekkingen geven aan dat er 7 hoofdchakra’s zijn in het lichaam, anderen geven aan dat er veel meer grote energiekanalen zijn. Vaak wordt er van uitgegaan dat chakra’s gelegen zijn tegen, in of aan de wervelkolom en ‘uitstralen’ of een ‘opening’ hebben aan de voorzijde van het lichaam. Chakra’s die ‘uitstralen’ of een ‘opening’ hebben langs de rugzijde worden meestal niet benoemd.

Een sjamaan, een healer, een coach of een Oosterse benadering,… elk heeft zijn specifieke inzichten in de functie en het ontstaan van disbalans in het chakrasysteem. Ook heeft ieder zijn eigen methodiek om balans in het chakrasysteem te brengen.

bij het intikken van chakra op een zoekfunctie, komt er een resem aan websites naar voren waarin er algemene (en soms heel uitgebreide) informatie staat over de kleur, de functie, gerelateerde aandoeningen en veel meer. Ik zou zeggen, google eens en verdiep je in de (basiskennis) van chakra’s.

Door de hoeveelheid aan beschikbare informatie op het web, voel ik de nood niet om alles te herhalen en er een saaie boel van te maken.

Lees verder om te weten te komen wat bedoeld wordt met  ‘niet in herhaling vallen’.